Избрани Новини

4 000 туристи на Самуиловата крепост за месец

Историческият паметник е открит официално на 23 октомври 1982 г.

Само за месец септември туристите, посетили Самуиловата крепост, са над 4 000, похвали се Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич, информира kmeta.bg. Вчера историческият и културен паметник празнува рожден ден. Той е открит официално на 23 октомври 1982 г.

Крепостта се намира на десния бряг на река Струмешница над пътя от Петрич за българо-македонската граница. Скътан е в полите на планина Беласица. Благодарение на новата стратегия на музея за развитие на туризма се очаква годината да е рекордна откъм посещения. Да разгледат крепостта идват не само българи, но и гърци и македонци. Вече пристигат и от Западна Европа – французи, германци, скандинавци, англичани.

Преди няколко години с европейски проект се подобри цялата инфраструктура на историческата забележителност. Районът е облагороден. Направени са красиви алеи. Монтирано е осветление. Поставени са и 25 видеокамери, защото крепостта трябва да се пази от набезите на крадци и вандали. Готови са стълбите. Има и площадка за стрелба с лък. Вдигната е и открита сцена, която се ползва за концерти и други събития. Обучени са четирима аниматори, които предлагат на децата на туристите играта „Млад археолог“. В специално изграден пясъчник са заровени различни древни предмети и фрагменти от глина и керамика, те не са оригинални, а реплики. Малчуганите ровят в пясъка в търсене на археологически находки. В залите се прожектират филми за живота и делото на цар Самуил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов