Избрани Новини

Магията на ритмите и танците за втори път превзе Сандански

"Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява“ – 2016 г. завладя курортния град

На сцената на Летния театър в град Сандански 28 танцови клуба от всички кътчета на България се надиграваха по време на второто издание на Фестивала „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява”. 705 танцьори впечатлиха публика и жури с оригинални костюми, невероятно сценично присъствие, професионална игра и ненадминати танцувални умения.

Експертно жури в състав доц.Петър Петров, преподавател по характерни и народни танци, Ивайло Иванов, хореограф на Държавен ансамбъл „Филип Кутев” и Тянка Иванова, солист на Ансамбъл „Филип Кутев” класираха на първо място Танцова формация „Български огън” София с ръководител Елена Бачева. 500лв. парична награда, статуетка и грамота отидоха при победителя, който спечели сърцата на жури и публика.

Второто място взе Танцова формация „Бански фукли” с ръководител Райна Асева, които спечелиха 300 лв. парична премия, статуетка и грамота.

На почетното трето място журито класира Танцов клуб „Пирински наниз” с ръководител Мария Калоянова – 200лв. парична награда, статуетка и грамота.

Най-добре изиграното пиринско хоро бе на гостите от село Войводиново. Танцов клуб „Войводинци” с ръководител Илиана Божанова взеха специалната награда, която фестивалът присъжда всяка година в памет на Атанас Синански, основател и дългогодишен ръководител на ТС „Празник” –  Сандански.

За първа година организаторите връчиха награди за най-малък и най-голям участник във фестивала, отправяйки послание за приемственост между поколенията и надежда за съхраняване и запазване на родното ни фолклорно богатство. Най-малка бе Дара Балабанова от ТС  при НЧ „Просвета 1920” село Слатино – на 7 години, а най-възрастният участник  Милка Калоферова от ФТС „Жарава”, село  Първенец – на 73 години.

За първа  година бе връчена награда за най-атрактивно сценично присъствие на Танцов клуб „Абракс”, Дупница, който спечели приза, впечатлявайки публика и жури с нестандартни хореографски похвати, костюми и поведение.

Заместник-кметът на Община Сандански Зорица Органджиева връчи наградата на Общината по преценка на журито. Тя бе отсъдена на Танцов състав „Пиринска магия” село Марикостиново,  които  заслужиха  приза на нашата община – 200 лв. парична награда, статуетка и грамота. Ръководител на клуба е Валери Жганев, който миналата година взе приз за най-добре изиграно автентично пиринско хоро.

Обособени и връчени бяха още награди за най-многоброен състав на сцената – КБНТ „Траке” град Стамболийски, който  участва със 66 танцьора, наградата на публиката  –  клуб „Живо чудо” – София, а наградата на организаторите взе „Денс център Влахов” Благоевград с ръководител Мартин Влахов.

За всички участници и гости на фестивала организаторите „запалиха” огън от емоции и страсти, които се превърнаха в жарава за нестинарския ритуал пред вратите на Летния театър, изпълнен от нестинаря-ръководител и хореограф на ФТА „Нестини” София Илиян Йорданов.

Под звуците на тъпана и гайдата, с икона в ръце  и в транс от божествената връзка с фолклора и традициите,  много от гостите и участниците се престрашиха и стъпиха върху жаравата, споделяйки незабравими усещания и запазвайки спомена от срещата в сърцата си.

Сдружение с нестопанска цел ”Македонска хубост” с ръководители Михаил Митрев и Атанас Николов за втора поредна година остави траен отпечатък в  културния календар от прояви на Община Сандански и даде сериозна заявка за нови бъдещи проекти.

С най-искрена благодарност за подкрепата към общинското ръководство и местния бизнес, организаторите отправиха послание за неразривна връзка между икономическата сила и културната среда на всички нива от развитието на Санданска община.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов