Избрани Новини

Две от най-старите църкви в Симитлийско честват храмов празник на Димитровден

Ще има празнична литургия, водосвет и курбан за здраве

На един от най-почитаните християнски празници, честван всяка година на 26-ти октомври, храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос, информират от пресцентъра на общината. На Свети Димитър, чийто празник ще отбележим утре, са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община.
Празнична литургия и водосвет и курбан за здраве ще има в най-старата действаща църква в община Симитли -  църквата „Св. Димитър” в Брежани. Миряни по традиция ще се съберат по обяд и на храмов празник и в планинското село Сенокос.
Св. Великомъченик Димитрий Мироточец е представен в народния култ като по-голям брат-близнак на Св. Георги. От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден, така групирали българите сезоните. Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър - зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов