Избрани Новини

Студенти ще оценяват работата на Апелативния съд

Първите резултати по проекта ще бъдат отчетени след 6 месеца

Студенти ще оценяват работата на Апелативния съд във Варна. Проектът е без аналог в страната, а основната му цел е младите хора да бъдат добре осведомени за съдебните процедури. Това каза днес председателят на Апелативния съд в крайморския град Ванухи Аракелян, която подписа меморандум за сътрудничество между съда, Икономическия и Варненския свободен университет. Документът бе одобрен от ректорите на двете учебни заведения проф. Пламен Илиев и проф. Галя Герчева.
Студентите ще работят на малки групи, избрани на принципа на случайния подбор, обясни Аракелян. По думите й в продължение на година младежите, без предварителен график, ще наблюдават дела от различни категории и след това ще записват мнението си в специални карти. Те ще оценяват дали съдебните процедури са прозрачни и разбираеми, етично ли е поведението на магистратите и останалите участници в процесите, доколко е достъпна околната среда, ефективни ли са електронните услуги, предоставяни от съда.
Първите резултати по проекта ще бъдат отчетени след 6 месеца, допълни Аракелян. Според нея тогава ще стане ясно кои са конфликтните точки в работата на съда. Тя уточни, че в групите от наблюдатели ще бъдат включени студенти от горните курсове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов