Избрани Новини

Окръжният съд разгледа 14 иска от затворници за предсрочно освобождаване

Крими

26-10-2016, 16:48

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искането на двама лишени от свобода не беше уважено

Днес състав на Окръжен съд Пловдив разгледа 14 дела с предмет условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода.
Делата са образувани по предложение на Комисия, председателствана от Началника на Затвора Пловдив, за освобождаване от изтърпяване на остатъка от наказанието „лишаване от свобода”. Съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс, това е допустимо по отношение на осъдени, които с примерно поведение и честно отношение към труда са дали доказателства за своето поправяне, като са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание, а за рецидивистите – две трети.
Уважени бяха 12 предложения за условно предсрочно освобождаване на осъдени  лица. Съдът намери, че осъдените лица са имали примерно поведение, съвестно са изпълнявали възложените им трудови задължения и неизтърпеният остатък от наложените им наказания е сравнително малък. На шестима от тях съдът за времето на изпитателния срок определи пробационни мерки – „задължителна регистрация по настоящ адрес, а на останалите шестима - определи изпитателен срок.
Искането на двама лишени от свобода не беше уважено.
За първия от тях съдът отчете данните за наложени от затворническата администрация наказания по отношение на това лице, както и колебливото му поведение, което изисква известен период за по-задълбочено корекционно въздействие. На трето място съдът отчете, че рискът от рецидив от висок е намален само до среден, което не дава възможност да се приеме, че е налице примерно поведение от страна на осъденото лице.
По отношение на втория лишен от свобода, който също не беше условно предсрочно освободен, съдът взе предвид освен данните за наложени по отношение на него наказания, така и че същият е несамокритичен към извършеното престъпление, че липсва трайна нагласа към спазване на установените правила, предизвиква напрежение сред лишените от свобода и обстоятелството, че като проблемна зона е отчетено, че поема в непълна степен отговорност за извършеното престъпление. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов