Избрани Новини

Показват диадеми, гривни и гердани на древни хубавици в Петрич

Половинвековен юбилей чества днес Историческият музей

Изящни прочелници (диадеми), апликации от невестински венец, наушници, игли за коса, гердани, медальони, стъклени гривни ще покаже Историческият музей в Петрич за своята 50-годишнина, информира kmeta.bg.

Половинвековният юбилей е днес и тогава ще бъде открита изложбата „Женската красота през вековете”, която е на Националния археологически институт с музей към БАН. Ще може да се види историята на женската красота и как са изглеждали дамите преди хиляди години.

Посетителите ще видят на постерите стотици уникални експонати, които представят развитието на женската мода в облекло, прически, аксесоари и грижи за външния вид. „Експозицията наистина е уникална, ще остане в нашия музей в продължение на две седмици. Вярвам, че ще я видят не само петричани, но и много туристи от страната и чужбина”, заяви директорът на музея Сотир Иванов.

През 1966 година в съвременната история на Петрич вписва своето име Градският исторически музей. Създаден в началото като музейна сбирка, през 1998 г. с решение на общинския съвет в южния град  е преобразуван в Исторически музей. Днес той разполага с над 10 000 музейни експоната, събрани в четири отдела: Археология, Етнография, Българските земи XV – XIX в., Нова и най-нова история и отдел „Национален парк-музей „Самуилова крепост”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов