Избрани Новини

Кметът Димитър Бръчков удостои с грамоти участниците в поетичната вечер "Шепа кестени”

Няколко поколения поети от Петрич, Сандански и Благоевград се включиха във възобновеното издание

Няколко поколения поети от Петрич, Сандански и Благоевград се включиха във възобновеното издание на поетичната вечер „Шепа кестени”. Домакин на проявата беше читалище „Братя Миладинови - 1914”. Литературната вечер „Шепа кестени” се връща в културния календар на Петрич по идея на поета, родом от града, Кирил Аспарухов. Вечерта уважиха кметът Димитър Бръчков, зам.кметът Илияна Попова, гл.експерт „Образование и култура” Нина Попова, н-к отдел „Хуманитарни дейности” Методи Бисерков. Присъединиха се и емблематични имена на съвременната литература за югозападна България като Красимира Кацарска, Борислав Владиков, Кирил Назъров, Катя Ерменкова. Присъстваха и петрички поети, творческият път на част от които дълги години е бил пряко свързан с литературния кръжок „Антон Попов” при читалище „Братя Миладинови - 1914”.                               
Младото „ято” творци от три учебни заведения ПГ „Пейо Яворов”,  „Проф.д-р Асен Златаров” и СУ „Никола Вапцаров” представиха свои творби, отличени с национални и международни награди от литературни конкурси. Стана ясно за гордост на Петрич, че през учебната 2016/2017 година учениците на ПГ „Пейо Яворов” са защитили 51 отличия от национални и международни конкурси за поезия и проза, от които 21 първи места. Носители на национални стипендии за даровити деца са две възпитанички на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров” за изминалата учебна година. Учениците на СУ „Никола Вапцаров” са защитили също 12 национални награди от литературни конкурси през учебната 2016/2017г. Част от наградените творби бяха прочетени от ученици.                                                                                                                                  
За участие в литературната вечер „Шепа от кестени” присъстващите хора на поетичното слово получиха подписани от кмета Димитър Бръчков грамоти. Уверението, че тази поетична вечер ще остане в културния календар на Общината, дадоха от екипа на градоначалника. Специално подготвена мултимедия припомни и бележитите имена от историята на литературния кръжок „Антон Попов” при читалище „Братя Миладинови - 1914” Петрич, много от които приживе са оставили ясна диря в съвременната литература.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов