Избрани Новини

Добра реколта от зеле тази есен в Благоевградско

С 30 стотинки по-евтино се продава килограм есенно зеле на пазара в Блгоевград в сравнение с миналата

С 30 стотинки по-евтино се продава килограм есенно зеле на пазара в Блгоевград тази есен в сравнение с миналата. Според производители драстичният спад в цената на зелнчука, който сега се търси най-много за тушии, се дължи на по-добрата реколта тази година. Пазарът в областния град е отрупан със зеле, което се продава директно от производители, които са предимно от района на Петрич.

Килограм бяло зеле на пазара в Благоевград се продава за 50 стотинки, а червеното зеле е 70 стотинки. Много от хората пристигаха с коли на пазара и купуваха по 40-50 килограма зеле, за да приготвят за зимата туршии в бидони.

"Това зеле е най-хубавото зеле, ей го тоя човек го е прfизвел в Първомай."

„Хубаво е, цена – нормална. Цената не я определяме ние, цената я определя тоя, където продава.”

Кирил Иванов е един от производителите на зеленчук в петричкото село Първомай, който тази година е отгледал над 10 тона зеле. Казва, че със зеленчукопроизводство се занимава от 15 години и според него тази година реколтата от зеле е двойно повече в сравнение с предишните 3-4 години.

На въпроса на какво се дължи това по-голямо поризводстство, отговаря: "Не мога да си обясня и аз, дали повече е садено, не знам. Миналата година беше съвсем наполовината на добива на тази година."

Производителите се надяват на по-голяма печалба от зеле тази есен заради по-големия добив от зеленчука и по-голямото търсене в сезона на туршиите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов