Избрани Новини

Берачи на шипки печелят по 120 лева на ден

Между 90 ст. и лев за килограм се изкупуват шипките в Кюстендилско

Между 90 ст. и лев за килограм се изкупуват шипките в Кюстендилско, споделят берачи, пише kmeta.bg. Кампанията е в разгара си. Сформирани са цели бригади от по 10-15 човека, които се извозват с бусове от работодатели.  Заради студовете в края на април реколтата е само по високите части, до труднодостъпните райони. Най-обилно шипките родили в Треклянско, Земенско, между Бобов дол – с.Жедна /Радомирско/.

Сръчните берачи докарват дневно по 100-120 килограма. Продукцията изобщо не се задържа и търговците я изкупуват веднага. Шипките ще се берат и на сняг до пролетта. Омекнали, те се търсят за приготвянето на лекарства, чай и мармалад. Тогава цената им скача над 1 лев за кило.

В съседна Македония шипката също е търсен горски плод, но цената му там е и по-скъпа. По пунктовете в Крива паланка плащали по 1,50 лева за кг. Нашенци обаче не могат да карат набраното там, митничарите на ГКПП-Гюешево и на македонския пункт „Деве баир“ ги спират. Разрешено е само до 3-5 килограма, за лична консумация, не и за търговия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов