Избрани Новини

Хората в Гоце Делчев събират листата на "сребърната праскова"

Най-древният дървесен вид е Гинко билоба, който вирее в гоцеделчевския парк

Предполага се, че Гинко билоба съществува на Земята от 200 млн. години и е единственият жив представител от своето семейство. Оцелял в Китай, станал познат на европейците през 1771 година благодарение на шведския ботаник Карел Линай, който нарича това дърво "Гинко билоба".

Гинко се култивира у нас от края на 19-ти век. Първите засадени дървета в Гоце Делчев растат и до днес в градския парк на град Гоце Делчев. Гинко билоба е дърво с голяма продължителност на живота и забележителна устойчивост на болести, замърсявания, вредители и пожари. Достига височина между 20 и 35 метра. През есента короната на дърветата става ярко жълта и листата опадат за относително кратък период от време.

В градския парк най-много хора могат да се видят именно под гинко билоба, защото по цял ден събират листата му. То е най-известното и най-търсеното дърво. Наричат го "Сребърната праскова" . Хората от пролетта започват да им късат листата. Късането се увеличава особено много през есента, защото се смята, че тогава листата са най-полезни. Всъщност така дърветата бавно ще загинат.

През последните години лечебните свойства на неговите листа стават все по-популярни в града. За оросяване на мозъка ги събират най-вече възрастни хора и ги ползват като чай, варят листата с водата около 7-8 минути и ги пият.

Повечето хора обаче не са запознати с факта, че в листата на гинко билоба има токсична съставка - гинколова киселина, която може да предизвика сериозни алергични реакции при определени хора. Знае се също, че тя уврежда нашето ДНК, което създава риск от ракови образувания и е токсична за нервните клетки и имунната система. Уверете се, че вашият продукт има високо съдържание на билобалид, което гарантира ефективността му. Нови поручвания показват, че билобалидът е единствен по рода си фитохимикал, открит в гинко билоба, който може да се превърне в едно от важните средства за борба със стареенето на мозъка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов