Избрани Новини

Връчиха наградите в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“

Италианският прокурор Никола Гратери: Възможно е да съществува корупция без мафия, но не може да има мафия без корупция

"Възможно е да съществува корупция без мафия, но не може да има мафия без корупция." - с тези думи италианският магистрат Никола Гратери, съавтор на няколко книги, посветени на борбата срещу наркоразпространението, получи престижната награда в памет на Вероника Герин, предаде БНР. Престижният плакет в раздел печатни издания Никола Гратери и университетския преподавател Антонио Никасо получиха за книгата си „Бялото злато“.

Според прокурор Гратери, който е под специална охрана от години заради трудовете си, борбата с корупцията и мафията по целия свят трябва да бъде сред основните цели на обществото и журналистите. Той направи паралел между България и Италия, с извода, че ситуацията е идентична.

„Тук във вашата страна има още много, което трябва да се направи. Вие имате същите проблеми като нас. Вие трябва да намерите правилните политики за борбата с наркотрафика. Време е за действия, аз действам с разследванията си и книгите си и въпреки че от години съм под специална охрана, се чувствам свободен.“

Гратери бе категоричен, че все още има много да се прави в областта на борбата с организираната престъпност. „Наркотиците са най-важния източник на доход за мафията и благодарение на тези пари, мафията е в състояние на корумпира политици и представители на съдебната система.“

На церемонията специален гост бе и посланикът на Ирландия у нас Майкъл Форбс, който сподели, че е запознат с конкурса и неговата важност. Той изрази радостта си от факта, че днешното посещение в Благоевград е първото извън столицата, откакто заема поста на посланик. Форбс заяви, че работата на истинските журналисти в това модерно време на социални мрежи и електронни медии  става все по трудна. „Стотиците информационни сайтове и агенции се плъзгат по проблемите, а не вникват в същността им.“

Останалите големи награди в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците” отидоха при създателите на сайта "Българска история" в категорията за електронни медии. Призът за документален филм бе присъден на младия режисьор Искрен Красимиров.

Колегата Елеонора Тахова и всички ученици от детска редакция „Кандилце“ към Радио Благоевград и Православен информационен център към Неврокопската Света митрополия с ръководител Антоанета Гулева получиха почетни грамоти.

Сред официалните гости на десетата церемония бяха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, зам.областният управител Асим Адемов, училищни и университетски преподаватели, общественици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов