Избрани Новини

Инициативен комитет защитава пловдивските чистачки, иска да им увеличат заплатите

Настояват за увеличение от 420 лева на 700 лева и купони за храна за 60 лева

Инициативен комитет депозира искане в Общински съвет-Пловдив за справедливи възнаграждения за работещите в пловдивските общински предприятия "Чистота" и "Градини и Паркове". Идеята е на новосформирания синдикат "Зелена икономика", чийто координатор е известния пловдивски общественик Васил Къдринов. "В момента работниците получават минималната заплата, която е 420 лева, но с отчисленията за всички данъци взимат реално 370 лева. Ние настояваме възнагражденията да им бъдат увеличени на 700 лева и след отчисленията да получават 540 лева", заяви Къдринов.
От инициативният комитет предлагат още на служителите да бъдат отпускани ваучери за храна на стойност 60 лева.
"Синдикатът действа на базата на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. По този закон трябва да внесем подписка с минималните 50 подписа. Ние сме събрали вече 120", допълни Васил Къдринов.
До края на седмицата искането ще бъде внесено в деловодството на ОбС-Пловдив, който има срок от 1 месец за отговор дали ще приеме или отхвърли разглеждането на предложението.
Увеличението на заплатите на служителите в двете общински предприятия според Къдринов ще струва на общинския бюджет 1 милион лева за 1 година. "Ние смятаме, че сумата не е голяма, още повече, че се дават много повече пари за други дейности", завърши Къдринов. Той припомни изказване на кмета Иван Тотев, че община Пловдив е готова да финансира с 15 милиона лева изграждане на втори гребен канал, който според Къдринов е спорен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов