Избрани Новини

Кметът Камбитов и Н.Пр. Майкъл Форбс наградиха журналисти в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“

Конкурсът се провежда за десета поредна година в памет на най-известния журналист в Ирландия Вероника Герин

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Н.Пр. Майкъл Форбс наградиха участници в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ на тържествена  церемония, която се състоя в зала „22-ри септември“. Конкурсът се провежда за десета поредна година в памет на най-известния журналист в Ирландия Вероника Герин. Кметът Камбитов  благодари на представителите на полицията и прокуратурата, които ежедневно полагат усилия и се борят срещу разпространението на наркотици. „За поредна година Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества провеждат конкурс, посветен и в памет на Вероника Герин – „Сърце и слово срещу наркотиците“. Радвам се, че виждам толкова много хора, посветили и професионални умения, и лични качества в продължение на борбата на Герин срещу наркоразпространението. Навършват се 20 години от убийството на Герин и за тези години нейните последователи се увеличават. Вчера празнувахме един много български празник- Деня на народните будители. Категорично можем да кажем, че Вероника Герин е световен будител. Преди около седмица проведохме конкурс в памет на Джовани Фалконе, друг борец срещу мафията. Прожектира се репортаж на РАИ, отразяващ протестите на обикновения човек срещу убийството на Фалконе и неговия приятел съдия Бурсалино. Хората бяха издигнали един лозунг, който ми направи огромно впечатление. На него пишеше „Вие не сте мъртви, вие и вашите идеи ходят с нашите крака". Е, ако идеите на Фалконе и Герин ходят с нашите крака, това означава, че не са загинали напразно. Това е единственият начин да успеем и тук много категорично трябва да кажем следното. Това е отговорност на абсолютно всички, на всички нас. Такива конкурси показват примера, който трябва да следваме“, допълни д-р Камбитов и пожела успех на участниците.

Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии  бяха поздравени и от ирландския посланик Н.Пр. Майкъл Форбс. „Начинът, по който Благоевград чества името, живота, работата на Вероника Герин, е светъл пример за всички нас. Това показва и как ние имаме общи проблеми и трябва заедно да се борим срещу тях. Работата на Вероника Герин и нейното убийство доведоха до големи промени в начина, по който се води борбата срещу тези престъпници, но борбата продължава“, каза Н.Пр. Майкъл Форбс. Той допълни колко важна в тази насока е работата на медиите.

На официалната церемония по награждаването присъстваха още водещият прокурор на Италия Никола Гратери и Антонио Никасо  - университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност, заместник-областният управител Асим Адемов, председателят на ОбС Радослав Тасков и заместник-кметовете на Благоевград Христина Шопова, Зорница Кралева, Иво Николов.

По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка, посветила делото си на борбата с наркотиците, специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“. Наградите – плакети и грамоти, бяха връчени от кмета д-р Атанас Камбитов, посланика на Ирландия Н.Пр. Майкъл Форбс и председателя на Общински съвет Радослав Тасков. Те бяха разделени в  категориите „Електронни медии“, „Печатни издания“, „Документално  кино“. Бяха връчени и две специални награди за „Изразена гражданска и професионална позиция и подпомагане ограничаването  на разпространението и употребата на наркотици“.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов