Избрани Новини

Кръгла маса под надслов "Македония в образи“ започва в Благоевград

Форумът ще бъде съпътстван от изложба

По повод юбилейните годишнини от рождението и гибелта на дейците на ВМОРО Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Димитър Стефанов, Павел Шатев и Александър Китанов, Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград и Македонски научен институт – София организират Национална кръгла маса под надслов „Македония в образи“, която ще бъде открита днес от 10.30 ч. в конферентната зала на РИМ- Благоевград. В научния форум ще вземат участие учени от Института за исторически изследвания при БАН, Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Македонския научен институт, специалисти от Регионален исторически музей-Благоевград, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и др.

Кръглата маса ще бъде съпътствана от изложба „Македония в образи“, която ще бъде открита в същия ден от 13.45 ч. във фоайето на РИМ - Благоевград. Тя се състои от фотодокументална част, която проследява  във фотоси основните революционни прояви на Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Павел Шатев и Александър Китанов, както и материали от фонда на музея. Наред с революционните прояви, макар и бегло, изложбата проследява епизоди от личния живот на героите и техните семейства.

Особена ценност на изложбата са материалите от фонда на музея. Всеки един е представен с оригинални фотографии, някои от които с лично посвещение. Интерес представляват малко известни фотографии на някои от дейците със съпругите им – на костурския войвода Иван Попов с Райна Вацова от известна възрожденска плевенска фамилия, на идеолога и задграничен представител на ВМОРО Гьорче Петров с Йорданка Петрова, на малешевския войвода Александър Китанов.

В изложбата са включени още печатни материали, отразяващи революционната им дейност, периодика с техни лични спомени и преживявания, печатни издания, авторство на Павел Шатев, както и негова лична кореспонденция.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов