Избрани Новини

ЮЗДП награди 146 свои служители

Активно са участвали в гасенето на горски пожари и в почистването на територии

146 служители на Югозападното държавно предприятие, активно участвали през годината в гасенето на горски пожари и в почистването на територии с обща дължина 79 км по българо-гръцката и българо-македонската граници, се награждават с парични награди. Отличието е за съвестно изпълнение и навременна и бърза реакция от специализираните звена за гасене на горски пожари, се посочва в заповедта на директора на ЮЗДП.

За съществен принос при овладяване на горските пожари почетни знаци /плакети/ получават колективите на две държавни горски стопанства – Самоков и Симитли, както и служителят в „ДГС Дупница” Емил Стойков.  

Близо 4 пъти по-малко засегнати площи при еднакъв брой пожари в сравнение с 2015 г. отчита Югозападното държавно предприятие в края на пожароопасния сезон. Драстично намалени са щетите върху горските територии, които тази година се изчисляват на 8200 лв. срещу 254 180 лв. през миналата. Постигнатите резултати се дължат както на добрата организация на екипите, които до 30 минути след получаване на сигнал могат да достигнат до мястото на пожара, така и от направените сериозни инвестиции за превенция.

Изградени са 9 противопожарни кули за наблюдение в най-рисковите териториални поделения на ЮЗДП.  В скоро време ще заработи оперативен команден център, който ще събира данните от тях и ще приема обажданията, постъпващи на телефон 112. Предприятието разполага с 24 противопожарни автомобила, 18 от които високопроходими и изключително ефективни за работа в трудно достъпни и пресечени горски терени. Очаква се доставка на два булдозера и 13 багера, които също могат да бъдат използвани за гасене на пожари. В наличност е и един оборудван дрон за наблюдение на горските територии и за ранно предупреждение за горски пожари.

През настоящата година освен в гасенето на възникналите до края на октомври 117 пожара, служителите от ЮЗДП участваха в потушаването на много повече запалвания извън държавните горски територии. По този начин е предотвратено унищожаването на хиляди декари гори.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов