Избрани Новини

Евродепутати от ГЕРБ/ЕНП се срещнаха с българската общност в македонския град Делчево

Над 60 души с двойно гражданство от Делчево, Велес и Щип разговаряха с Мария Габриел, Андрей Новаков и Андрей Ковачев

Близо 60 души с двойно гражданство от градовете Делчево, Велес и Щип  в съседна Република Македония се събраха за дискусия с българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Андрей Новаков и Андрей Ковачев. В срещата се включиха също представители на Български културен клуб – Скопие и Сдружение „Македоно-българско приятелство“.

В близките до ГКПП „Логодаж“ градове от другата страна на границата живеят много македонски граждани, придобили българско гражданство на основание произход или обща натурализация.  Голяма част от тях са млади хора, които учат в университети в България или други страни от Европейския съюз като европейски граждани. Именно темата за образованието бе една от водещите по време на дискусията с българските евродепутати. Подчертани бяха предимствата от улеснения достъп до висшите учебни заведения в страните от ЕС, но и предизвикателството за успешна реализация на пазара на труда в Македония, където безработицата в пограничния район е висока.

Повдигнати бяха още въпросите за националната идентичност, трансграничното сътрудничество, европейските програми за насърчаване на младежката заетост и предприемачеството. Специално внимание беше отделено на историческите и културни връзки между България и Македония, които следва да останат в основата на междусъседското разбирателство. В този контекст бе споделена идея за съвместно честване на бележити дати, съхраняващи родовата памет и важни за хората от двете страни на границата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)