Избрани Новини

За мелнишкото вино с любов

Единствено тук се отглежда уникалният винен сорт грозде "Широка мелнишка лоза“

Мислим си, че познаваме Мелник. Но дали е така в действителност? Отговорът дава Министерството на туризма.

Най-малкият град в България ни посреща с уникални природни форми и започва да ни разкрива една по една многобройните си тайни. Знаете ли, че градът никога не е бил опустошаван от вражески войски, защото управниците му са били достатъчно мъдри, за да не го позволят? Естествено, и до днес е запазена традицията да се произвежда хубаво и качествено вино. Всички, които сме посещавали градът-музей, сме опитвали тази напитка, но едва ли знаем, че единствено тук се отглежда уникалният винен сорт грозде „Широка мелнишка лоза“. Преди векове именно вината от региона са били най-високият коректив при винопроизводството. В запазен документ се посочва, че самият сър Уинстън Чърчил е купувал вино от Мелник.

Как и кога е възникнало винопроизводството може да чуете лично от собственика на Музея на виното в града. Въпреки, че е създаден само преди три години, през 2013 г., това място предлага на посетителите възможността да научат повече не само за виното, но и за Мелник. Историята се поднася по увлекателен начин и разбирате, че почти всички къщи в градчето, на приземния си етаж, са имали изби, в които е съхранявана напитката. След беседата може да разгледате богатата колекция от различни видове инструменти за отглеждане на лозя и направата на вино. Отвътре  музеят прилича на винена изба и има и две специално отделени помещения за съхранение на вече бутилираното вино.

Приятната музика, автентичната обстановка и приветливото обслужване правят дегустацията на виното наистина приятно изживяване. Може да опитате различни сортове вино, които се произвеждат от лозя в региона и разбира се – „Широка мелнишка лоза“. Ако решите да закупите вино, има опция на бутилката етикетът да бъде с вашият образ, като снимките се правят на място. Освен това, всеки може да затвори собственоръчно своята бутилка, която след това се запечатва с восък.

Ако сте решили да посетите Мелник, не пропускайте Музея на виното, защото именно такива места не само съхраняват, но и предават на поколенията българските традиции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов