Избрани Новини

Скакавишкият водопад привлича всеки сезон туристите

Около 40 туристи от ТД "Осогово” - Кюстендил се отправиха към водопада при село Полска Скакавица

Около 40 туристи от ТД „Осогово” - Кюстендил в почивният ден се отправиха към водопада при село Полска Скакавица. Този път маршрутът беше по-различен и интересен, нов за цялата група. Есента все още е в разгара си и всички бяхме доволни, че избрахме по-дългият маршрут: спирка Скакавица-Злогошки път - махала Гравяне -Бреснишки дол - Скакавишки водопад. Новите попълнения - 5- годишната Яна и 7-годишната Ели направиха вече своя четвърти поход в редицита на туристите, носейки.гордо значки от дружеството. „След преход от 5 часа ние си починахме в къщата за гости, където ни нагостиха с вкусна чорба от коприва, картофки и кюфтенца. След кратка почивка се отправихме към водопада“ - споделиха туристите.
Водопадът е образуван от съвсем спокойна и малка рекичка, минаваща през село Полска Скакавица. Водите достигат до една скала на около 53 метра височина и свободно падат надолу, образувайки изключително красив водопад. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност. Гледката там е уникална – снопове вода, бели пелени се спускат от ръба на скалата. Водни струи те пръскат и освежават, а зеленият губер те успокоява и омайва. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота. Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.
Колкото и пъти да посетим водопада при с. Полска Скакавица, той ни дарява невероятни преживявания и ни изненадва със своята красота.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)