Избрани Новини

Министър Ангелкова пред студенти в Благоевград: Туристическият сектор има нужда от подготвени хора като вас

Специален гост бе заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС Даниела Савеклиева.

За първите осем месеца на 2016 г. имаме ръст на приходите в туризма от над 620 млн. лв. Това са реални резултати от създаването на самостоятелно Министерство на туризма и усилията на всички заети в сектора, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Специален гост на публичната лекция бе заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Даниела Савеклиева.

„Много позитивна тенденция е, че ръстът на приходите изпреварва този на чуждестранните туристи. Това показва, че имаме реални резултати в работата за привличане на по-платежоспособни клиенти и гости“, подчерта Николина Ангелкова. Тя акцентира, че огромният ръст в сектора поставя нуждата от още повече подготвени кадри. „Туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие“, допълни министърът на туризма. За първите 9 месеца на годината България е посрещнала около 7 млн. чуждестранни туристи, докато за цялата 2015 г. те са били 7,1 млн. „Ако продължим да натрупваме положителните резултати с този темп до края на 2016-а, ще имаме година без прецедент като статистики, което ни задължава всички заедно и достатъчно мобилизирано да работим за устойчивото развитие на сектора“, обобщи министър Ангелкова.

В отговор на въпрос на какво се дължат тези резултати, тя съобщи, че големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри. „В момента ние можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад“, каза Николина Ангелкова. Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет и представи дългосрочните и краткосрочните мерки, които министерството предприема за неговото решаване.

По време на дискусията бяха обсъдени и перспективите на област Благоевград за привличане на повече туристи. Резултатите от статистиката показват все по-доброто позициониране на региона на туристическата карта. През периода януари-август 2016 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла са регистрирани общо над 371 хил. пренощували туристи, което е над 10% ръст в сравнение със същите месеци на миналата година. Реализираните нощувки са общо 966 хил., а приходите от тях са общо над 44 млн. лв., като увеличението е 14%. „За тези резултати има значение и по-добрата транспортна свързаност на региона, като се наблюдава постоянното увеличение на туристопотока след изграждането на частта от АМ „Струма“ от София до Благоевград“, допълни министър Ангелкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов