Избрани Новини

Улесняват достъпа на хора с увреждания до Спешна помощ в Дупница

Над 46 семейства от община Дупница са включени към програма специално за тях

Над 46 семейства от община Дупница са включени към програма, която дава възможност на социални работници и медицински персонал да следи състоянието и жизнените показатели на хората с увреждания, които нямат достъп до спешна помощ, информира БНТ.

Програмата работи от шест месеца и обхваща хора с различни здравословни проблеми – аутизъм, детска, церебрална парализа, парези.

В дома на хората с увреждания се поставя специално устройство, което чрез bluetooth се свързва с апарата за кръвно, глюкомера и термометъра на пациентите. При всяко измерване, което прави даденият човек, информацията се предава до социалните работници от център „Независим живот“ в община Дупница.

„Имаме норми и ако излизане от тези норми и се застрашава живота на лицето веднага сигнализираме“, казва пред БНТ Деа Маркова, която е социален работник.

В зависимост от здравословното състояние на пациентите всеки получава безплатно апаратите, от които се нуждае. В някои от домовете има поставени и паник бутони, които при нужда също подават сигнал до социалните работници.

„В паник бутона има сим карта, която е свързана с телефона ни. Ние знам кой човек се опитва да се свърже с нас, дори и да не може да проведе разговор с нас, словесен. Знаем, че има някакъв проблем“, казва Деа Маркова.

Дъщерята на Йорданка Зарова – Мария, е на 25 години и страда от детска церебрална парализа. Казва, че системата й помага много при грижите за детето й.

Могат ли хората, с проблеми като на Мария да разчитат на тази система? Могат, могат. Много хора не могат да си го позволят да си го купят. Апарати за кръвно и за другите“, казва Йорданка Зарова.

Системата работи и в Червен бряг.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов