Избрани Новини

Село не спи при всеки дъжд заради свлачища

Вече година и девет месеца местните хора напразно чакат да бъдат укрепени двете свлачища.

Жителите на сатовчанското село Осина се молят при всеки пороен дъжд да не се активират двете свлачища в селището,  информира kmeta.bg. Някои признават, че трудно ги хваща сън, когато навън вали. Вече година и девет месеца местните хора напразно чакат да бъдат укрепени двете свлачища.

Първото е надвиснало над 8 къщи, които може да отнесе при активиране от есенните дъждове. Три от сградите са опасни и обитателите им са евакуирани. Второто свлачище пък доведе до рухването на половината шосе, което е единственият път към населеното място.

Парите трябва да се отпуснат от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. „Притеснени сме, рискът от ново активиране на двете свлачища е много голям”, признава кметът на Осина Славчо Хаджиев. Всеки ден около 30 деца от селото пътуват на училище до общинския център Сатовча. Автобусът минава през пътя, чиято половина бе отнесена на 1 февруари миналата година. Под едното платно за движение зее 30-40-метрова пропаст. Пътят е компрометиран в продължение на почти 500 метра.

Най-вероятно хората ще изкарат втора тежка зима. Няколко пъти през последните месеци бе обявявано бедствено положение. Необходими са над 2 милиона лева, които трудно ще бъдат осигурени, макар че проектите за укрепването на свлачищата отдавна са готови. Кметът на община Сатовча Арбен Мименов е отправил питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за финансиране на ремонтните дейности. Шансовете за финансиране са два – парите да се отпуснат от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане или да се кандидатства по Оперативна програма „Околна среда”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)