Избрани Новини

Кризисен щаб в Банско следи нивата на реките в ДНП "Пирин“

Условията във високите части на планината не са подходящи за туризъм

Заради продължилите обилни валежи, довели до силното покачване на водите на реките Бъндерица и Демяница на територията на НП „Пирин“, е създаден кризисен щаб с участие на Георги Икономов, кмет на община Банско, Росен Баненски, директор на ДНП „Пирин“, представители на общината и дирекцията на парка, служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Банско, РУ на МВР, „Юлен“АД и други институции, съобщават от МОСВ.

Покачването е започнало още вчера и река Бъндерица е излязла от коритото си в участъка от ски пътя в м. Пещерите, като е нанесла щети по ски-пътя и мостовете по него. Река Демяница също е повишила нивото си и мостовете, които се намират под едноименната хижа са непроходими. Достъпът до хижата е възможен само по пътеката от дясната страна на реката.

Създадена е организация с техника и хора, които да укрепват опасните места, набелязани от кризисния щаб, които се опитват да предотвратят излизането на реката и заливането на Банско.

Служителите в „Паркова охрана“ на ДНП „Пирин“ наблюдават нивото на реките на територията на парка в землищата на общините Сандански, Струмяни, Кресна, Гоце Делчев, Симитли и Разлог. Поддържа се постоянна връзка с представители на общините за предотвратяване на евентуални наводнения в прилежащите територии и/или възникване на опасни ситуации за посетителите на националния парк.

Създадена е организация за наблюдение на нивото на реките през нощта от служители на ДНП „Пирин“, община Банско и РСПБЗН в Банско до подобряване на метеорологичната обстановка.

 От Кризисния щаб уведомяват всички туристи и посетители на територията на Национален парк „Пирин“, че условията във високите части на планината не са подходящи за туризъм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов