Избрани Новини

Министър Павлова: Националната програма е насочена към всички граждани

За следващата година е предвиден още 1 млрд.лв. за програмата, напомни тя

"Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е най-социалната и мащабна програма, която се реализира в последните години". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Кюстендил, където заедно с кмета на общината Петър Паунов, областния управител Виктор Янев, народния представител Кирил Калфин и председателя на общинския съвет Михаела Крумова откриха официално четири жилищни блока в кв. „Запад“, санирани по програмата.

Над 1,8 млн.лв. е инвестицията в блоковете, в които живеят около 300 домакинства. Сградите са част от общо 58-те обекта, по които се работи в момента. По думите на Павлова около 40% от старите жилищни блокове в Кюстендил са включени в програмата на правителството. „Благодаря на всички, че ни повярвахте. Че не се подведохте на лъжите, че някой ще ви вземе жилищата, че ще се вдигнат данъците. Националната програма е насочена към всички граждани, без значение от политическа или каквато и да е друга принадлежност. Това е програма от хората за хората“, каза още регионалният министър. Тя подчерта, че освен, че жилищата стават по-красиви и уютни се променя обликът на кварталите, а най-важното е, че собствениците на санирани жилища ще плащат по-малки сметки за отопление. 

„Да благодарим, че за първи път милиардите вместо към обръчите и към джобовете на олигархията и контрабандистите отиват в ръцете на българските граждани и техните жилища. Кюстендил и цяла България ясно трябва да запомни това“, посочи кметът на община Кюстендил Петър Паунов при откриване на блоковете.
Програмата е важна за малкия и среден бизнес, защото даде възможност на регионалните фирми да произвеждат и работят, допълни още Павлова. Тя даде пример, че през тази година са се реализирали десетки обекти, които са дали възможност на строителния бранш да се развива. „Още по-голям оптимист съм за  2017 г., защото сградите, които предстои да се санират са над 2000. Програмата продължава с пълна сила и това няма да е последният саниран блок“, категорична бе министър Павлова.
„Аз съм оптимист, защото предстои решаваща оспорвана битка на балотажа и все още нищо не е приключило. Ние имаме одобрени 2000 сгради по програмата. Те са в процес на изграждане и ще бъдат довършени“, коментира  още регионалният министър. 
Лиляна Павлова напомни, че извън провокациите, които се правят по темата, трябва да се отчете, че това е най-голямата, най-мащабна и социална програма на правителството. „Каквото и да се случи оттук насетне, тя трябва да продължи. Аз ще настоявам тя да се реализира, да продължи напред в годините, защото е важна за хората“, обясни тя.. Павлова напомни, че още когато е разработена в началото преди 2 г., е имало внушения на страх сред  хората чрез изключително негативна кампания от депутати на БСП и др. партии. „Включително и тук, в Кюстендил хората ми споделиха, че е имало провокации, колко е страшно санирането и никой да не се включва“, обясни министърът. Според нея сега след 2 години всички виждат ползите от програмата, и  че тя работи. Сега сред хората имало притеснение, че дойдат ли тези, които агитираха срещу програмата, могат да не я продължат. „Аз обаче ще настоявам и вярвам в разума на всички, че тя трябва да продължава“, увери тя.
Министър Павлова напомни, че за следващата година е предвиден  още 1 млрд.лв. за програмата саниране. Те са заложени в проекта на бюджет за 2017 г. „При тази наша категорична воля за продължаване на програмата и осигуряване на още 1 млрд. лв., даваме  възможност 3 млн. души живеят в подобрени сгради във всички населени места“, уточни регионалният министър.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов