Избрани Новини

Кметът Апостолов: С минерална вода топлим спортистите и децата в Симитли

Община Симитли подготвя проект с искане за финансиране за ефективно и функционално управление на минералната вода

Община Симитли подготвя проект с искане за финансиране за ефективно и функционално управление на минералната вода, съобщиха от пресцентъра. От минералните извори в общината остават 6 литра в секунда свободен дебит минерална вода. Природното благо може да се ползва за отоплението на общински сгради, училища, детски градини и спортната инфраструктура в община Симитли.Това обяви кметът Апостол Апостолов на работна среща на Министерството на околната среда и водите за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

Целта на срещата бе да се представи пилотната програмаq финансирана от НДЕФ, която вече стартира приема на проекти на 1 ноември, като срокът за внасяне на предложения от общините  е 16 декември тази година.
Бюджетът на програмата е 3,5 млн. лева, като кандидатите трябва да представят готови предпроектни проучвания, технически проекти и бизнес план, доказващ икономическата целесъобразност на проектите. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г.
Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50 процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти ще трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Освен безвъзмездното финансиране на общините, ще има възможност да се покрият и лихвите по взетите от тях кредити. По програмата ще се подпомага подмяна, изграждане или разширяване на довеждащата инфраструктура за пренос на минерална вода.

Домакин на срещата бе Сандански. Зам. министърът на околната среда и водите Атанаска Николова лично консултитра кметовете за кандидатстване по програмата. За уточняващи въпроси на разположение бяха и изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ Камелия Георгиева,директорът на БД Западнобеломорски район“ Вангелия Иванова и директорът  на РИОСВ Благоевград Ангел Георгиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)