Избрани Новини

С тежки бански песни и хора закриха Културните вечери "Традиции и изкуство“

За втора година летните уикенди в Банско бяха посветени на демонстрации на банските занаяти, традиции и обичаи

Празнична вечеря по случай закриването на провелите се това лято „Културни вечери“ в Банско бе подготвил кметът на Банско Георги Икономов за всички, които участваха доброволно в културните прояви. За втора поредна година летните уикенди в Банско бяха посветени на демонстрации на банските занаяти, традиции и обичаи. Своите поздравления и благодарности към присъстващите изказаха градоначалникът и неговият заместник Александър Мацурев, като пожелаха на всички творци да продължават със същия заряд да популяризират и предават на поколенията богатството на Банско и банскалии. В резултат на реализирания успешен летен сезон, те пяха и се веселиха от сърце.
През летния сезон в Посетителския информационен център жителите и гостите на града участваха в организирани ателиета по предене, плетене на кука игла, бродиране на сувенирни топки, дърворезба, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени и демонстрация на българска бродерия. Тъкането на разбой в музей „Велянова къща” бе една от атракциите, заложени в програмата, която успя да пренесе хората в друг отминал свят, свят - автентичен и цветен. Образователните интерактивни игри „Деца в музея“ подариха на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско. За запалените по народните песни и танци в читалище „Никола Вапцаров“ се проведоха уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града можеха да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро.
Множество автори преобазиха фоаето на информационния център в града като подредиха изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов