Избрани Новини

Уникална карта от бродерия се пази в Баничан (снимки)

Жени избродирали шевиците

Ръчно везаната географска карта на културната и природна идентичност на село Баничан, Община Гоце Делчев, както плетените чорапи и пищюмалите на селото вече са световно достояние, информира БНР.

„В кръвта си носим благословената мисия да търсим светлината на старината и да я предаваме на децата ни. Предците ни пращат писма до нас, да ги прочетем с очите си, да ги приемем със сърцето си, за да оживее духът им в... песни, занаяти и разкази.“ – споделя Румяна Джибова, секретар на читалището в с.Баничан.

"...Тази карта е пътека към душата на всеки. Чрез иконичната й символика оживява духът на селото. Картата е нашият урок по родолюбие за съхраняване и увековечаване силата на духа, за неизтляващата родова памет и самобитност... Тя е опит за възраждането на великото дело на просветителството и безценното духовно послание, което то носи за поколенията през 21 век.

Картата е културен продукт със социален ефект. Като метод за приобщаване тя обединява знание и опит в социална интеграция живота на малкото село върху едно парче плат…..Като география тя е отличителен и оригинален ориентир за външния свят. Чрез заложените технически елементи позволява да се направи паралелен етнопрочит на живите характеристики на населеното място.

Тя е истински жив урок по история, събрал в едно:

-Везано пано- карта с размери 70х100см. -територията на с. Баничан с площ от 13.1 кв.км, постлано в полите на величествения Пирин и Родопа планина, която пресичат двете реки /Места и Туфча/ и извират два минерални извора,

-връзка с най-дългия и най-труден птичи прелет от 12 000 км, само в едната посока на прелетния път на белия щъркел, който гнезди тук откакто селото съществува,

-пресъздаването на 23 символа и 23 извезани уникални шевици/реликви от костюма на баничанката,

- възпроизвеждането на приблизително 900 000 бода, съшити от около 5 000 метра естествени памучни конци, / колкото е разстоянието от малкото село до големия общински център гр. Гоце Делчев /

- Необходимото време за изработване е шестмесечен денонощен труд на 3-ма бродирачи (на възраст 11 год., 50 год. и 55 год.).

Картата е продукт на проекта ни "Най-новата стара приказка: Културните символи на село Баничан", реализиран с участието и подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Автентичен фолклор".

Читалището спечели две национални награди за чорапите и пищюмалите - отличие на конкурс АГОРА за особен принос в развитието на местните общности, като  проектът е качен на електронната библиотека на българската база на о-в Ливингстън, Антарктида и Награда "ПроКултура" 2015 за принос в разширяването на достъпа на младите хора до приложни изкуства и народни занаяти на БАРОК и Граждански институт.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)