Избрани Новини

Продължават възпоменателните служби в памет на Неврокопския митрополит Натанаил

Днес ще има заупокойна света Литургия и панихида в храм "Св. Успение Богородично“

Неврокопската света митрополия продължава възпоменателната програма в памет на Неврокопския митрополит Натанаил в град Гоце Делчев. Вчера имаше вечерно богослужение в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Гоце Делчев (Неврокоп), а после концерт на камерен хор „Иван Спасов“ (гр. Пловдив) в Дом на културата, гр. Гоце Делчев

Днес, 12 ноември (събота), от 9:00 ч. ще има заупокойна света Литургия и панихида в храм „Св. Успение Богородично“.

Неврокопската света митрополия приканва вярващите да вземат молитвено участие във възпоменателните служби в памет на обичния и незабравими наш архипастир Неврокопския  митрополит Натанаил.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.

На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията - изпадналия в разкол Пимен. След Всеправославния събор 1998 година Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит“, а Натанаил запазва своята длъжност. Митрополит Пимен отхвърля решенията на събора и до своята смърт през 1999 година нарича себе си „Български патриарх и митрополит Неврокопски“. Част от неговите свещеници продължават да го подкрепят и да поддържат разкола в епархията. След смъртта на митрополит Пимен за алтернативен неврокопски владика е избран Гавриил.

Почива след тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополия в град Гоце Делчев.

Ето какво разказва за митрополит Натанаил Саратовският и Волски митрополит Лонгин:

"Много интересен човек, който силно повлия на моя живот беше Неврокопският митрополит Натанаил. Когато се запознахме, той беше още епископ, викарий на Българския патриарх. Това беше истински монах, истински подвижник. Беше учил в Гърция, беше живял известно време на Атон, докато гръцката полиция, надявайки му белезници, не беше го извела от там, защото нямал гръцки паспорт. Митрополит Натанаил беше много цялостен, дълбок, духовно ярък и удивително смирен, кротък, притежаващ евангелска простота човек. Това съчетание на истински монах и истински архиерей ме порази за цял живот.

Ние заедно обикаляхме епархията му, селата. Обикновено аз отслужвах утренята, извършвах проскомидията, а той пееше и четеше, защото нямаше кой. Едва в края на утринните молитви той влизаше в олтара, обличаше богослужебните одежди и двамата отслужвахме литургията. Когато отивах в жилището му, той сам приготвяше храна, подреждаше масата, сам вареше кафе. За мен беше истинско откровение, че един архиерей може да се държи така. Т.е. това беше абсолютно достъпен човек, всеки можеше да го посети, около него имаше много млади хора."

/Из "Видях монаси", публикaция и превод: pravoslaven-sviat.оrg/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов