Избрани Новини

Деца ще шият цървули в Кюстендилския музей

Поводът е, че на 7 ноември се навършиха 131 години от победата над сръбските войски на Сливница по време на Сръбско-българската война

Изработката на цървули е темата на ноемврийската музейна работилница за деца в РИМ Кюстендил, предаде Дарик. Поводът е, че на 7 ноември се навършиха 131 години от победата над сръбските войски на Сливница по време на Сръбско-българската война от 1885 г.
Това е първата война, в която България е въвлечена след Освобождението и която печели самостоятелно. След акта на Съединието, с който се нарушава статуквото, отредено на България с подписването на Берлинския договор, силите в негова защита се насочват на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция. Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но реакцията идва от запад - Кралство Сърбия напада Княжеството на 2 ноември 1885 г. Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша разстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни. Сърбите са отблъснати при Сливница на 7 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението.
Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши - вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани. В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях. Тя ще се проведе 17-19 ноември 2016 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей - Кюстендил и представя един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало - опинчарството.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)