Избрани Новини

Увеличават се пациентите в белодробната болница в Благоевград

От началото на отоплителния сезон пациентите са се увеличи тройно, защото въздухът е по-замърсен

През есенно-зимния сезон фините прахови частици във въздуха в Благоевград значително се увеличават, защото много от домакинствата в областния център се отопляват с дърва и въглища. В повечето студени дни през зимата стойностите на финия прах са над нормата и замърсеният въздух пречи на хората с астма и белодробни проблеми, информира БНТ.

От специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград казаха, че от началото на отоплителния сезон пациентите са се увеличи тройно в сравнение с летните месеци, защото въздуха е по-замърсен.

Стойчо Георгиев от Благоевград страда от хроничен бронхит и е приет за лечение: „Всяка година по един път лежа тука, за да мога да се съвзема, иначе – трудно е.”

От началото на зимния отоплителен сезон всички легла в болницата са заети от пациенти с белодробни проблеми.

Д-р Петър Георгиев, директор на СБАЛПФЗ-Благоевград: „Надхвърлихме си лимитите от касата и се молим само да проявят разбиране, че сезонът е дошъл по-рано, за да можем да си вземем съответното обезщетение.”

Вчера в станцията за следене на качеството на въздуха в Благоевград стойностите на фин прах бяха в норма. През повечето дни от зимния период обаче въздухът е замърсен с фини прахови частици, защото много от домакинствата се отопляват с въглища и дърва.

Александър Гошев, говорител на РИОСВ-Благоевград: „Независимо от ниските температури, при някои условия през зимата при дадени емисии на фини прахови частици има високи нива, а при други няма. Обяснението е много просто. Съчетанието на фини прахови частици с неблагоприятните метеорологични условия, които пречат на разсейването им.”

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград казаха, че всеки ден на интернет страницата си публикуват данни за качеството на атмосферния въздух, за да се информират хората с белодробни проблеми.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)