Заключителна научна сесия "Правата на човека и сигурността в съвременния  свят" по Проект RP-B1/16 по Наредба №3 "Високоспециализирани научни изследвания в актуални направления на защитата на правата на човека" се проведе в Югозападния университет "Неофит Рилски". Тя бе посветена и на 25-годишнината на Правно-историческия факултет.

Участниците в сесията дискутираха  актуални проблеми на правата на човека и сигурността.  Специален  акцент бе поставен на проблемите, свързани с лицата без гражданство, мигрантите  и бежанците, жертвите на престъпления, равенството между половете и недискриминацията.  Специфично за проекта, ръководен от проф. д-р Добринка Чанкова, е широкото участие на  студенти и докторанти както в изследователската част, така и в презентациите.

Получени бяха поздравителни адреси от Александър Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз, доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, Висшия съдебен съвет и академични  институции. Сесията премина в изключително приятна творческа  атмосфера.