Избрани Новини

В Благоевград почетоха видни местни историци

Проведе се възпоменателна научна сесия

По инициатива на Управителния съвет на Македонския научен институт - филиал Благоевград и съорганизатори ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Регионален исторически музей - Благоевград, се проведе възпоменателна научна сесия под мотото „Да си спомним за колегите, които с талант и отговорност градяха делото на нашето научно и родолюбиво сдружение“. Тя е посветена на изследователските приноси и граждански заслуги на починали членове на научната институция, много от които са и преподаватели в Югозападния университет и музейни деятели, допринесли за развитието на РИМ - Благоевград. Висока оценка за своя изминал житейски път получиха личности като доц. д-р Йордан Ванчев, доц. д-р Евдокия Христова, доц. д-р Георги В. Димитров, д-р Христо Тасев, Атанас Мечкаров, Кунка Дашева, Стоил Пищалов. В тяхна памет бяха изнесени доклади от техните колеги и приятели, членове на МНИ - филиал Благоевград - доц. д-р Валентин Китанов, проф. д.ф.н. Антони Стоилов, доц. д-р Кристина Попова, доц. д-р Иван Петров, д-р Георги Тренчев, гл. спец. в ДА - Благоевград Любима Петрова, д-р Илко Дренков.
Огромно вълнение и уважение към живота и научната дейност на музейните деятели д-р Борис Цветков и н.с. Георги Стоянов се чувстваше в докладите на Цветана Комитова, уредник в отдел „Археология“ и на докторант Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи 15 – нач. 20 век“.
Водещи на научната сесия бяха проф. д-р Ил. Гюдженов, председател на МНИ - филиал Благоевград и доц. д-р Д. Тюлеков.
Присъствието на близки от семействата и приятели създаде атмосфера на дълбоко емоционално съпреживяване на спомена за напусналите земния път учени. На възпоменателното събитие присъстваха ученици и учители от 5-то ОУ „Георги Измирлиев“, 7-мо ОУ „Кузман Шапкарев“ и ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, които имаха възможност да се запознаят с видните историци на нашия град.
Краят на научната сесия беше отбелязан със заупокойна служба в черквата „Св. Въведение Богородично“ в памет на починалите достойни наши съграждани и будители на националния дух.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов