Избрани Новини

Магистрати от Разлог с лекция пред ученици

Тя е част от образователна програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

В сградата на Районен съд - Разлог се проведе лекция на тема „Домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите", предаде БНР. Лекцията бе предназначена за деветокласниците от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев" в Разлог и е част от предвидените мероприятия по образователна програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Целта на мероприятието е запознаване с начините и правата в случаи на насилие и тормоз в семейството. Лекцията бе инициирана и изнесена от съдия Искра Трендафилова. Пред гимназистите тя обясни какво представлява домашното насилие, видовете домашно насилие и кой може да бъде извършител на него. Също така магистратът им разясни кои са компетентните органи за сезиране при такива случаи, както и че те сами могат да сигнализират за упражнено върху тях домашно насилие или тормоз.

Представители от дирекция „Социално подпомагане"  запознаха деветокласниците каква е процедурата по установяването на случаите, свързани с домашното насилие и налагането на ограничителни мерки. Преподавателят Анета Тумбева, която придружаваше учениците, сподели, че сътрудничеството между съда и учебното заведение по образователната програма ще продължи с ученици от 10 и 11 клас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов