Избрани Новини

€1850 заплата след 10 г. в СПА комплексите

Едва около 35% е средната заетост на хотелската база в България

Едва около 35%  е средната заетост на хотелската база в България – около 1 милион и половина легла по хотелите, къщите за гости и във всякаква друга туристическа база са празни, пише kmeta.bg. Дори и при такъв успешен сезон, какъвто беше 2016-а, заетостта на базата е стигнала до 57%, обяви на кръгла маса на тема „Кадрови потенциал в балнео и СПА туризма в Кюстендил“ проф. Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. Домакин на форума е кметът на града Петър Паунов.

Едно от ключовите неща в системата на туризма е заплащането на персонала и специалистите. До 2026 г средната заплата в хотелите, които са балнео, спа и уелнес,  трябва да бъде 1850 евро, а средната заплата в туристическия сектор да достигне 1400 евро, каза още проф. Румен Драганов.  Един от начините да се увеличи заетостта на туристическата база е използването на ваучерите за превенция на здравето, което ще доведе да увеличение на използваемостта на капацитета на  туристическата база. Второто са  преференциалното използване на чартърните полети. Резултатът от договарянето на полети до летище София на нискотарифна самолетна компания от септември т.г. например напълнило столицата ни с млади евротуристи, които с учудване откриват колко красив град е София, каза още проф. Драганов.

260 обекта в страната предлагат балнео, спа и уелнес услуги. Около 130 са обектите с подадени документи в Министерството на туризма, с които се получава съответна категоризация. 84 вече са получили сертификат и може да оперират в тази сфера. Очакванията са, че до края на годината броят на обектите със сертификат ще надхвърлят 120. Кюстендил като туристическа дестинация има огромен потенциал. Градът е на час от летище София. Другото са традициите, които има градът още от римско време и съхранената инфраструктура, обновена и по програми на ЕС. Плюс е и легловата база, достойна за приемане на граждани от цяла Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов