Избрани Новини

Митрополитът на град Клуж - Напока, гостува в Рилската света обител

Гостът произнесе поучително слово върху неделното свето Евангелие

В първата неделя на Рождественския пост, на 20 ноември, скъп гост на светата Рилска обител беше кириархът на Митрополията на град Клуж в Румъния, Негово Високопреосвещенство митрополит Андрей. Посещението му в манастира бе част от поклонническото пътуване на владиката до Атонската Св. Гора. Митрополит Андрей често е засвидетелствал своята почит към покровителя на манастира, св. Йоан Рилски, а през 2013 г., на 1-ви юли, предстояваше богослужението в чест на връщане мощите на преподобния.

Със своята активна научна и книжовна дейност митрополит Андрей е един от най-изявените архиереи на Румънската православна църква. Митрополията на гр. Клуж пряко ръководи Духовна семинария и Богословски факултет, отпечатва редица периодични издания, разполага със собствена радиостанция, Център за поклоннически пътувания, издържа различни заведения със социална насоченост, като домове за сираци и възрастни хора, медицински центрове, социални кухни и др. През септември миналата година беше домакин на Международната среща на православните младежи от цяла Европа, която събра в Клуж над 6 000 млади хора от различни европейски страни. На срещата имаше и представители от България.

На Високопреосвещения гост беше оказана честта да предстоява неделното богослужение, в което участие взе и игуменът на обителта Адрианополски епископ Евлогий, както и манастирските братя йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий, протойерей Янко Янков от  Ямбол, свещеник Петър Калчев от София и архидяконът и съветник по протокол на митрополията на Клуж Клаудиу Грама. По обичай в първата неделя на Рождественския, както и на Великия пост, стъпките на много вярващи се насочват към обителта на преп. Йоан, за да станат причастници на Христовите тайни, както и да получат благословението на Рилския Чудотворец за оставащите подготвителни дни, сега в очакване на великото чудо на Христовото рождение.

След като приеха Тялото и Кръвта Христови, вярващите, които бяха изпълнили зимния параклис "Рождество Христово", почерпиха духовна полза и от неделната проповед. По молба на домакина епископ Евлогий, Вископопреосвещеният гост произнесе поучително слово върху неделното свето Евангелие. "Няма по-голям пример за щедрост от безценния дар на Бога към всички нас, а именно отдаването на Своя Единороден за нашето спасение. Стремежът към богатство и облаги винаги е завършвал трагично в човешката история, понеже, както се казва в книгата на Иисус син Сирахов, никой не знае колко време ще измине, докле не умре и остави богатствата си на други (Сир. 11:18). Това ни поучава и евангелският разказ за неразумния богаташ, който идва, за да осмислим отношението ни към земните блага." Основна идея в словото на митрополит Андрей бе щедростта на християните към хората в нужда. Високият гост благодари на игумена и на братството за обичта в Христа и гостоприемството, които "намирам винаги, когато посетя Рилската света обител".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)