Избрани Новини

Кметът на Банско Икономов сподели добри практики в туризма

Направи го по време на второто заседание на постоянната комисия на Националното сдружение на общините

Банско два дни бе домакин на второто заседание на постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините, което председателства кмета на община Банско Георги Икономов. Един от основните въпроси, разисквани по време на срещата, бе споделянето на добри практики в сектор туризъм. Кметът на Банско разкри своя опит, заявявайки, че „Още от 2011г., в която застъпих като кмет на Община Банско, с туристическия бранш се събрахме, за да направим анализ на туристическите пазари и установихме, че нямаме установени контакти с туристически агенции и гости от Турция. Оттогава насам започнахме целенасочени действия и агресивна туристическа реклама на курорта ни в Турция, като присъстваме лично на туристически борси в една от най-големите борси е ЕМИТ в Истанбул, включително и в Измир. Също така каним и посрещаме туристически туроператори и агенции, вестници, медии на среща и обиколка из Банско. Това даде невероятен ефект с ръст 400 % всяка година на туристи от южната ни съседка“.
В темите, заложени в дневния ред, бе презентиране на общинските-туристически информационни центрове. Функциониращият информационен център в Банско, позициониран в една добре реновирана сграда в центъра на града, целогодишно посреща туристи от страната и чужбина. Сега в него се помещава модерен посетителски център с многофункционална зала за презентации и конференции. „За месец август тази година имаме около 3900 посетители. На туристите се предлагат брошури на 9 езика. Организираните от Посетителския информационен център културни вечери „Традиции и изкуство“ увличат туристите с демонстрираните в летните вечери бански занаяти, което има огромен ефект не само сред чужденците, но и сред българите. Инфоцентърът организира участие на община Банско съвместно с туристическия бизнес на туристически изложения в чужбина. За 2016г. Банско е участвало в 12 изложения, сред които Брюксел, Турция, Македония, Сърбия, Македония, Румъния, Израел, Гърция. Сега предстои участие и представяне на ски курорта ни на борса в Русия, както и Татарстан – един съвсем нов пазар за нас, на който ще стъпим“ допълни кметът.
По време на заседанието бяха разисквани редица важни въпроси, сред които основни изменения на законовата и подзаконовата уредба, касаещи дейността на общините при организация на защитата при бедствия. Също така бе докладван модел на система за управление на сигурността в общините. В представеният от Красимира Станева, доц. по икономика и управление на туризма, модел за туристическа информационно-резервационна система, която разглежда туризма като индустрия, туриста като клиент и консуматор на предлагани сертифицирани услуги, Банско заема водещо място. Във връзка с това тя поздрави градоначалника на Банско за постигнатите резултати в сферата на туризма, доброто управление и промотиране на туристическите ресурси на територията на общината.
„Оценка за положените усилия в развитието и популяризирането на туризма в Банско са двете престижни награди, които получих в последната седмица. Едната ни бе връчена в австрийския курорт Кицбюел, с което градът отново доказа, че е запазена марка, след като за четвърта поредна година бе обявен за ски курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия. Обявяването ни за европейски град на спорта за 2017г. също е огромно признание за нас, присъдено ни от АСЕS. Това, разбира се, не е краят, ние трябва да се борим да запазим това отличие и да продължим с политиката си за подкрепа на спорта в нашия район“, обобщи в края на срещата Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов