Избрани Новини

В Банско откриха паметник на алпиниста Николай Проев - Пройката (снимки)

Мисия Банско

28-11-2016, 15:39

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Банско ФилмФест" 2016 раздаде наградите си

Паметникът бе открит по инициатива на негови колеги

Редом с богата програма на Банскофилмфест, на 26 ноември на новоизградената ул. „Гоце Делчев“ в Банско бе открит паметник на Николай Проев – Пройката, един от най-големите алпинисти на България.

Преди 5 години, на 20 октомври 2011 година, връх Чако, намиращ се в масива Дамодар Химал на границата на Непал с Тибет (Китай), стана лобното място на големия български алпинист - Пройката. На състоялата се церемония по откриване на паметника кметът на Банско Георги Икономов заяви: "Роденият в Банско катерач бе един от най-опитните ни професионалисти в алпинизма, сътрудник в НСА и не на последно място човек с голямо сърце. Той бе част от експедицията, качила нашия парализиран сънародник Иван Кожухаров на европейския първенец сред върховете Монблан. Пройката остави ярка следа в българската планинарска история. “
Паметникът бе открит по инициатива на негови колеги, приятели и съмишленици в чест на достойния живот на алпиниста. За да почете името му, на церемонията присъства и най-възрастния български алпинист и основател на Катедрата по алпинизъм в НСА - професор Георги Атанасов - Джижи.
По предложение на Николай Проев, през 2000г. в Банско бе подновено провеждането на състезания по ски-алпинизъм в Пирин. След трагичния инцидент сполетял Проев, от 12-тото си издание спортното съревнование се организира от сдружение „Николай Проев – Пройката“ създадено в негова памет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов