Избрани Новини

Наложиха условно наказание за телефонен измамник

Ощетил доверчиви жени от Кюстендил и Сандански със 6500 лева

Обвиняемият за извършване на престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК Ю. Й. се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор при Районна прокуратура – Сандански, което съдът одобри.

В периода 23.07.2016 г. – 24.07.2016 г., в Кюстендил и в Сандански, обвиняемият Й., в съучастие с неустановено при разследването лице, с цел да набави имотна облага, поддържал заблуждение у две жени, с което им причинил вреда в общ размер на 6500 лв.

В първия случай пострадалата от действията на измамниците жена от Кюстендил трябвало „спешно да заплати капаро в размер на 2000 лева за пет броя климатици“, поръчани от нейния племенник в магазин „Технополис“. В телефонен разговор с нея Ю.Й. твърдял, че разписката за плащането на тази сума следва да бъде представена пред митническите органи при проверка от тяхна страна. Именно с тази цел племенникът й пътувал към града, но едва ли ще успее да пристигне до 17,30 часа, когато е последния възможен момент в който трябва да се направи плащането. Тъй като жената разполагала само с 500 лева тя трябвало да ги предаде възможно най-бързо на служител, изпратен от управителя на магазина, който да подпише нарочна декларация при получаването на тази парична сума. Ролята на този „служител“ изпълнил обвиняемият Й.

На следващия ден в гр. Сандански обвиняемият повторил схемата за измама с незначителни промени – „племенникът на съпруга на пострадалата поръчал шест броя електрически радиатори в магазин „Техномаркет“ на обща стойност 6 000 лева, които трябвало да заплати в срок до 3 дни от поръчката, но този срок е изтекъл и сега е четвъртия ден“. Жената била заблудена, че при незаплащането на стоката веднага, те ще бъдат изпратени в Германия, а впоследствие ще е необходима огромна парична сума за тяхното връщане обратно. И отново парите, в този случай в размер на цялата поискана сума от 6 000 лева, били предадени на Ю.Й.

Съдът одобри определеното наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години и шест месеца с изпитателен срок от четири години. В полза на държавата са отнети и притежаваните от обвиняемия от Ю.Й. мобилни телефони, послужили за извършване на престъпното деяние.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)