Избрани Новини

По-малко болни от туберкулоза има в Благоевградско

Мисия

29-11-2016, 14:35

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вирусен хепатит, салмонелозa и туберкулоза в областта през изминалата седмица

Все повече хора си правят изследвания срещу коварната болест

Намалява броят на болните от туберкулоза в област Благоевград. За изминалата година са открити 103 нови случая на заболели, а от началото на тази само 63-ма. Според специалистите и през следващите години все по-малко хора ще се разболяват от туберкулоза заради информационните кампании, които се провеждат във връзка с Националната програма за борба със заболяването.

Все повече хора в Благоевградско си правят профилактични прегледи и се изследват за туберкулоза. За разлика от предишните години, когато туберкулозата се приемаше за болест на бедните, сега не са рядко и хората, които са в добро финансово състояние и въпреки това имат туберкулоза.

Д-р Петър Георгиев – управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград:
"Употребата на алкохол е голям фактор, диабетът, имунодефицитни състояния. Започна се лечение с биологични препарати на много други заболявания, масово прилагане на кортикостероиди, всички тези неща системно ерозират имунитета."

Според специалистите е тревожно, че се появяват резистентни форми на болестта.

Д-р Петър Георгиев:
"Лекарствата, с които лекуваме, са създадени 50-те години на миналия век и остава непроменено лечението. От 20-25 години започват да се намират щамове туберкулозни, които са резистентни на тези лекарства."

От следващия понеделник в белодробната болница в Благоевград ще има седмица на отворените врати и всеки ще може да се изследва безплатно за туберкулоза, съобщава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов