Избрани Новини

Проблемите на обучението по български език обсъждаха в ЮЗУ

За обучението по литература също беше изложена критика

В Югозападния университет "Неофит Рилски" се проведе кръгла маса на тема: "Актуални проблеми на образованието по български език и литература". Събитието беше организирано от Филологическия факултет на Югозападния университет и се провежда за втора поредна година. В него взеха участие университетски преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от ЮЗУ "Неофит Рилски", старши експертът по български език и литература в РИО-Благоевград Любима Димитрова и десетки учители от Благоевград и региона.

Първата част от кръглата маса беше посветена на проблемите на обучението по български език. Проф. Ангел Петров от СУ "Св. Климент Охридски" представи презентация, посветена на новите тенденции в обучението по български език, както и на някои проблеми, които новите учебни програми се опитват да разрешат. Специален акцент беше поставен върху нуждата от развитие на функционална грамотност у учениците чрез развиването на комуникативната им компетентност.

Д-р Сенем Конедарева, преподавател в Югозападния университет и в Американския университет в България, представи една много актуална тема - "Преподаването на българския език като чужд - предизвикателства и перспективи". Посочени бяха спецификите при обучението по български език като чужд, както и някои особено успешни практики.

Втората част на кръглата маса беше посветена на обучението по литература. Проф. дфн Цветан Ракьовски постави някои проблеми и задачи, с които ще трябва да се справи учителят при преподаването на литературните произведения не в литературноисторически контекст, както беше досега, а в рамките на тематични кръгове, които очертават определени важни за възприемане понятия.

Борислава Балиова сподели своя опит с преподаването на български език и литература на деца със специални образователни потребности в Осмо СОУ "Арсени Костенцев", а Заприна Глушкова от СОУ "Никола Вапцаров"- гр. Хаджидимово в презентацията "Учителят по български език и литература - учител новатор" сподели своя позитивен опит за повишаване на мотивацията на учениците с помощта на различни класни и извънкласни дейности.

Кръглата маса завърши с оживена дискусия по поставените проблеми, като участниците изразиха надеждата си тази среща да не бъде последна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов