Избрани Новини

Оркестърът за народна музика на БНР записа песни с Николина Чакърдъкова

Те ще прозвучат на големия концерт на Николина Чакърдъкова на 5 декември в НДК

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио записа шест от песните, които ще прозвучат на големия концерт на Николина Чакърдъкова на 5 декември 2016 г. в НДК, съобщиха от медията. След като публиката чуе тези нови песни в зала 1, те ще бъдат направени и на видеоклипове. Така и тези, които не могат да си намерят билети за концерта, съвсем скоро ще могат да го имат на електронен носител.

Чрез „Елено, керко“, „Сватба македонска“, „Иди дойди, Елено“, „Ако дам во Битоля“, „Бор садила мома Евгения“ и китката „Барем да е мома“ и „Садила мома“ Николина Чакърдъкова ще разказва приказки. Концертът ще започне със старите градски македонски песни. Всички те специално са аранжирани от диригента на народния оркестър на БНР Димитър Христов. Певицата споделя, че се чувства като Лучано Павароти в този проект – с толкова много музиканти на сцената, а този път музиката няма да е за танцуване, а за душата. Затова и концертът е в НДК.

"Най-хубавото е, че моите очаквания са надминатиказа певицата. – Отново се убедих, че в ОНМ са събрани едни от най-добрите музиканти на България". Чакърдъкова за първи път работи с "народняците" от общественото радио. Дълго време не намира допирни точки с тях, но неотдавна споделя с Димитър Христов плановете си. Диригентът ѝ предлага 20 песни и заедно избират шест. "Те са най-красивите, които по всякакъв начин разкриват силата си на въздействие. А от оркестъра и изпълнителите от класическия смесен хор всеки си има различна любима песен. Това също показва, че всички са хубави и имат потенциал", казва гласовитата певица.

Вдъхновение за концерта Чакърдъкова получава от филмовата музика на Еньо Мориконе. Когато гледала филма „Властелинът на пръстените“, озвучен на живо от Симфоничния оркестър на БНР, се убедила, че може да предложи не по-лоши песни, и то на български език, за да ги разбере всеки и да вникне в съдържанието им. "Тази музика ще е за душата. Това ще е фолклорна симфонияобяснява Чакърдъкова. – Тя ще пренесе слушателите в ново измерение".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)