Избрани Новини

Арбен Мименов: Цената на дребнолистния тютюн трябва да е над 10 лева

С месец по-рано е започнала изкупната кампания на тютюна заради по-слабата реколта

С месец по-рано е започнала изкупната кампания  на тютюна заради по-слабата реколта, информира БНР. Макар че изкупните цени са по-високи от миналогодишните, производителите не са доволни.
Над половината от произведения в гоцеделчевско тютюн е предаден на търговските дружества.  По закон плащането трябва да бъде направено до 15 дни след това.  Тъй като произведените количества са с високо качество, но с 30-40 процента по-малко,  браншът  не е доволен от цените. "В началото започна цената около 7- 7.20 лева, но това е на дребнолистния тютюн и там ако цената е под 10 лева, то хората са напълно ощетени",  обясни председателят на Сдрежението на производителите на дребнолистни тютюни Арбен Мименов.
Цената от 5.80 до 6 лева на сорта "Крумовград" също е ниска, твърди Мименов, според който тя не трябва да пада под 7 лева. Той е категоричен, че ако хората временно спрат да предават тютюна, то след седмица цената ще скочи, но това е почти невъзможно. "Общините са няколко, селата са много, хората са без пари и много вересии - те толкова са патили през годините, че се опасяват или да спре кампанията, или да започнат цените да слизат надолу",   допълни председателят на сдрежението.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов