Избрани Новини

Кметове скочиха срещу язовири под наем

Отдаден е под наем за срок от 10 години язовир "Стойковци“ край благоевградското село Логодаж

Два язовира в Пиринския край ще се стопанисват от наематели, информира kmeta.bg. Министерството на земеделието и храните е отдало под наем за срок от 10 години язовир „Стойковци“ край благоевградското село Логодаж. Търгът е минал преди дни, по неофициална информация водоемът е отдаден за 24 000 лева годишно. Никой обаче не знае коя е фирмата, спечелила процедурата.

От Напоителни системи – Дупница потвърдиха за проведената процедура, но признаха, че не знаят кой е победител, защото търгът се организира МЗХ. „Ние сме търговско дружество и затова имаме право да осъществяваме подобна дейност. Искаме да печелим от язовира, защото разходите по поддръжката му са огромни и е нормално да се стремим към някакви допълнителни приходи.

Водоемът ще бъде използван от наемателя за развиване на рибовъдна дейност“, признаха от служители на Напоителни системи в Дупница. От ведомството допълниха, че язовир „Стойковци“ се използва много малко за напояване и затова нямало проблем да се отдаде под наем. Наемателят на практика ще наеме само водата, поддръжката на самото съоръжение ще продължи да бъде отговорност на Напоителни системи.

Решението за отдаването под наем на язовира вдигна на бунт кметовете и жителите на селата Покровник, Логодаж, Зелен дол, Бучино, Българчево.

„Изпратихме две възражения, целта ни е да се реагира навреме, за да не се стигне до подписване на договор. Недоумяваме как и защо процедурата е проведена „на тъмно“ и никой не знае коя е фирмата, спечелила търга. Ако се наложи, ще пишем писма и до земеделското министерство.

Язовирът е основен източник за напояване от местните хора. Отдаването му под наем притеснява и риболовците“, заяви кметът на Логодаж Пламен Червенков. Тук идват риболовци от цяла Югозападна България, а новият наемател почти сигурно ще спре свободния достъп до водоема за любителите на риболова.

Министерството на земеделието и храните отдава под наем още един язовир в Пиринско. Вече е открита процедура за отдаване под наем чрез търг за 10 години на водоем, стопанисван от Напоителни системи.

Водоемът е с площ 9,629 дка и се намира в землището на село Илинденци, община Струмяни. Началната тръжна цена е в размер на 720 лева годишно без ДДС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов