Избрани Новини

Патронен празник отпразнува ОУ "Св. Климент Охридски“- Добринище

Просветното дело в Добринище е с 162-годишна история

Просветното дело в Добринище е с 162-годишна история. Още през Възраждането родолюбивите добринищани Евгения и Стефан Палапуови даряват къщата си за килийно училище. Първи учители са Михаил и Спас Попгеоргиеви. Местните жители построяват класно училище на доброволни начала. В годините училищната сграда е обновявана и модернизирана. Днес училището е основно и в него се обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Гордост за града са постиженията на възпитаниците му.
Според Григорианския календар 8-ми декември е денят, в който се отдава почит и се чества името на първоучителя Св. Климент Охридски. Приет е като патронен празник на училището в Добринище. През 2016 година се навършват 1100 години от Успението на Св. Климент Охридски, създателят на кирилицата. По този повод се проведе състезание по български език и литература с аналитичен характер относно живота и делото му.
Патронният празник беше съпътстван от шествие и слово за Св. Климент Охридски. Директорът на училището Зорка Шумарева поздрави учениците и учителите и връчи грамоти на победителите в състезанието: I място – Диана Валентинова Петлова, Петя Николова Пумпалова, Мария Кръстева Ангелова; II място-Иван Велков Тинчев, Ивана Георгиева Сеизова, Девора Василева Петрова; III място- Димитрина Алексанрова Попова, Ивана Цветанова Пашова, Емилия Георгиева Галчова, Константина Атанасова Младенова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов