Избрани Новини

Кратун месец започна!

Откриването му е от 12:00 часа в град Рила

В град Рила ще се даде официален старт на Кратун месец. Откриването е днес  от 12:00 ч. на местния площад. Кратун месец продължава 99 дни, а празникът е характерен само за град Рила. По това време рилчани дегустират вино. И сега ще има награди за най-доброто рилско вино. Открай време тук има дружество на рилските зевзеци. Те са моторът на този месец и здраво конкурират известната Винена партия на Иван Лулейски. А по дълголетие я бият отвсякъде. По надпиване - не се знае кой кого...По качество на винато - и тук може да се спори. Но за 99 дни все някак ще се стигне до истината. А нали знаете - във виното е истината!

Името на този месец Кратун е ясно откъде идва - от направените от тикви-кратуни съдинки, с които се гребе вино и се пие направо от тях. С него се отприщва и най-дългия в страната винен запой. В продължение на 99 дни мъжете трябва да пресушат бъчвите си с вино. Който не успее до Трифон Зарезан, го застига клетва остатъкът в буретата да се вкисне. Всяка година на този празник се организира конкурс за най-добро червено и бяло вино. Раздават се грамоти на най-добрите майстори на гроздовия елексир, но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество, без да се напият. 

Остава нерешен въпросът - ако виното трябва да се изпие до Трифон Зарезан, какво пият рилчани на самия празник, щом бъчвите са пресушени? Въпрос, на който сами може да намерите отговора, ако сте на Трифон Зарезан в Рила!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)