Избрани Новини

Подготвят традиционния кукерски фестивал в Симитли

Фестивалът "Симитлия - Древната земя на кукерите“ ще се проведе на 14-ти януари

Започна организацията на традиционния кукерски фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“  в Симитли през януари, информират от Община Симитли. Дългоочакваният маскарад ще се проведе на 14-ти януари, събота. Зрелищното шоу се завръща на супермодерния стадион „Септември” в  Симитли – мястото, удобно за дефиле на хиляди кукери и двойно повече публика, която да им се радва отблизо. Затова общинското ръководство реши фестивалът да се завърне на стадиона и да радва хилядите почитатели на изконната традиция.
Кметът Апостолов се обърна към местните групи за съдействие с молба  да запазим стадиона в състоянието, в което би трябвало да бъде, като получи тяхното уверение, че това ще бъде така. Вече са изпратени покани до кукерските групи - редовни участници от страната и чужбина. Към фестивала  са проявили интерес и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията.
Регламентът за участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“ остава непроменен. Фестивалът е отворен за всички желаещи. Идеята е фестивалът да се утвърждава и дообогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, разбира се, има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди.Тази година към наградите е добавена и нова категория - „Награда  на кмета”, която ще бъде за цялостно представяне на група.
Фестивалът е създаден през 2003 година на база желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от симитлийска община с безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов, сочен като най-верният приятел на кукерите. За четиринадесета поредна година кметската администрация поема цялостната организация на фестивала. Най-ценното за организаторите е, че кукерската традиция е съхранена, жива е, децата растат с наследството от поколения предци и ще пребъде кукерството. Затова фестивалът продължава да съществува и ще пребъде. Той е едно от най-очакваните събития за стотици кукери от цялата страна.
През 2016 година над 3000 кукери разтресоха „Древната земя на кукерите-Симитли”, 12 часа игри и надиграване между  кукери от общо 34 групи от цялата страна направиха зрелищно шоу.Тази година стадион „Септември” ще бъде домакин на най-красивата феерия от цветове , багри и кукерски костюми.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов