Избрани Новини

Седемдесетгодишен археолог представя своя книга в Силистра

Доневски започва самостоятелни разкопки през 1972 година

"Пети Доневски - Сборник научни статии" се нарича книгата, която утре ще представи в Силистра седемдесетгодишния археолог.
Изданието е на Историческия музей в Свищов, чийто директор е бил Доневски, работил преди това в Силистра, съобщава БТА. Книгата, отпечатана на български и на английски език, е с изключително богат снимков материал.
Според специалистите Пети Доневски е първият археолог, открил легионен лагер в Силистра. Смята се, че проучванията му в Силистра внасят яснота за топографията на града.
Доневски започва самостоятелни разкопки в Силистра през 1972 година. Той успява да направи исторически "разрез" в "археологически аспект" за период от втори до шест век. Специалистите смятат, че топографската карта дава представа за цивилни и военни сгради на площ около 19 хектара. Доневски открива предмети и бижута с висока археологична стойност. Интересна е находката на статуята "Римлянката", запазена в цял ръст.
В Свищов - роден град на Доневски - той продължава да работи в сферата на археологията. Има възможността да участва в много научни форуми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов