Избрани Новини

Дела се водят в Петричкия и Санданския съд срещу лица, отглеждащи коноп

Отглеждали ги вкъщи и по ниви

Районна прокуратура – Петрич изправя на подсъдимата скамейка обвиняемия И.Ч. за извършено от него престъпление по чл. 354в, ал. 1 пр. 2 от Наказателния кодекс. В продължение на няколко месеца до 24.08.2016г., в земеделски имот в местността „Белтоко”, в землището на с. Баскалци, общ. Петрич, обвиняемият Ч. отглеждал десет растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила. Общото нето тегло на дрогата е 4 859 грама на стойност 19 436 лв., изчислена съгласно ПМС № 23/29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества по тарифа за нуждите на съдопроизводството. Още шест растения коноп той отглеждал на 20 метра от земеделския имот. Стойността на третия обект възлиза на 5 228 лв.

Районната прокуратура в Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Л.Н. за престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 2 от НК. Той е предаден на съд за незаконно отглеждане на растения от рода на конопа в саксии в жилище в гр. Сандански. Откритият наркотик бил с различно съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол. Общата стойност на дрогата е 1 530 лв.

Другият подсъдим на РП – Сандански по обвинение в извършване на подобно престъпление е Д.С. На 26.07.2016 г. около 17 ч. в къща в с. Колибите, общ. Струмяни, той държал без надлежно разрешително, високорисково наркотично вещество – коноп, на обща стойност 2 172 лв., разделен в три пакета, съответно по 166 гр., 42 гр. и 154 гр. с различно съдържание на активен наркотично действащ компонент. Също така той незаконно засадил и отглеждал 97 растения от рода на конопа.

РП – Петрич сключи споразумение с подсъдимия А.В., който се призна за виновен в това, че 15.09.2016г. в местността „Растовец“, в землището на с. Долна Рибница, общ. Петрич, незаконно държал марихуана на стойност 3504 лв. Наркотикът бил съхраняван на няколко места – в близост до паянтова постройка, пригодена за спане, в сезалов чувал в оранжерия между редове домати, както и върху дървена скара.

Съдът одобри сключеното споразумение и определи за А.В. наказание в размер на десет месеца „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Той ще заплати и разноските по делото в размер на 103 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов