Избрани Новини

Почитат паметта на митрополит Натаниал

Животът

13-12-2016, 08:14

Снимка:

НБ "Иван Вазов"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С панихида, представяне на книга и изложба на 13-ти декември ще бъде почетена паметта на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски, починал  през 1906 година в града под тепетата. Инициативите се организират от  Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Пловдив, Регионалният държавен архив – Пловдив и Народната библиотека „Иван  Вазов”.

Панихидата и поклонението пред гроба на митрополит Натанаил ще  започнат от 16:00 часа в двора на катедралния храм „Св. Богородица”.  После, от 17:30 часа, в зала „Съединение” на пл.”Съединение” 1 ще се  състои премиерата на книгата „Натанаил.

Митрополит Охридски и Пловдивски. Жизнеописание” от Илия Пасков. Най-новото издание на  Македонския научен институт разкрива важни страници от живота и делата  на заслужилия деец, влязъл в историята като обичан от народа висш  духовник, но и признат общественик и писател, участник и радетел на  българското национално движение в Македония.

В зала „Съединение” ще бъде  подредена изложба с портрети на митрополит Натанаил и витрини, съдържащи  тематични илюстративни материали и документи, извадени от фондовете на  Народна библиотека „Иван Вазов”, Регионален държавен архив – Пловдив и  Регионален исторически музей – Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов