Избрани Новини

Расте броят на битовите пожари в Кюстендилско

От началото на отоплителния сезон са възникнали 25 пожара

От началото на отоплителния сезон в Кюстендилска област са възникнали в битовата сфера 25 пожара, 13 от тях са нанесли материални загуби, като най-честа причина за тези пожари е техническа и строителна неизправност в комин, съобщава Дарик. Няма пострадали хора.
Във връзка с възникналите пожари от началото на отоплителния сезон, РДПБЗН - Кюстендил отново напомня основните правила за безопасно използване на електрически отоплителни и нагревателни уреди, както и тези на твърдо гориво:
1. При използване на електрически отоплителни и нагревателни уреди:
Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение! При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите. Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди! Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя! При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти. Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците. Контактите трябва да са тип "ШУКО", по възможност да не се ползват разклонители. Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат вечно. След изчерпване на лимита им те губят своята надеждност и безопасност. Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани. Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.
Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!
Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопасност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист.
2. При използване на печки с твърдо гориво (дърва или въглища):
Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност. За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.
Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност - вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване - през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.
Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден. Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната й камера! Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци! Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали. Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см. от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.
Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.
Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди - кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места! Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици! Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте! Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди!
Ако имате близък или съсед, който е трудноподвижен или болен и прекарва по-голяма част от времето си сам обърнете внимание на следното:
Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112. При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали. Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му. Подменете амортизираните и морално остарели електро и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита. С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови. По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патрон



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)