Избрани Новини

Музей показва уникални мозайки за 80-годишен юбилей

Санданският археологически музей е специализиран е в областта на античната археология

Две уникални мозаечни пана ще видят посетителите на Археологическия музей в Сандански за 80-годишния юбилей на институцията, основана през 1936 година. Празничният ден е на 19 декември, информира kmeta.bg.

На тази дата в музея ще има Ден на отворените врати. Специализиран е в областта на античната археология. Разположен е над основите на базиликата на епископ Йоан. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия.

„Почистени са двете уникални мозайки с обща площ от 80 квадратни метра, находките са от раннохристиянската епоха от 5-6 век. Целта ни е да са експонирани за празника”, заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков. Едното пано от мозайка е с мотиви, който разказват за рая и за извора на живота. Другото пък е с 30 изображения на различни видове птици.

Находките са хит на археологическия сезон тази година не само в Сандански, но в цяла Югозападна България. Населеното място през раннохристиянската епоха е било голям мозаечен център на Балканите.

През април тази година бе открит и археологически комплекс, който обхваща 3 паметника на културата с национално значение – „Епископска базилика“, „Раннохристиянски комплекс“ и „Базилика на епископ Йоан“. Всички те са били част от античния град. „Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. Част от тях бяха в Националния исторически музей, но си ги върнахме. Ще подредим невиждана до момента експозиция от най-ценните ни находки. Намерихме част от ръка на мраморна статуя от 1-3 век от новата ера. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока“, разкри Владимир Петков.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря“ също украсяват витрините на музея за юбилея. Кръстът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря“, човешките фигури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)